Barion Pixel A kertépítés
local_post_office
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az újdonságokról, akciókról!
Ehhez a meséhez igazi fényképeket is találsz!

A kertépítés

Olívia, Nonó és Beni kutya egy szép családi házban élnek Anyával és Apával, amióta megszülettek. Nagyon szeretnek a ház körül játszani, mert sok érdekesség várja őket odakint.

De a legizgalmasabb dolog még csak most kezdődött el: a nagy tavaszi kertépítés!

A munkálatokban Apa testvére is segít, mert ő kerteket és parkokat épít az egész országban.

-         Már nagyon várom, hogy gyönyörű legyen a kertünk! – lelkendezett Nonó, és Olíviával az előszobából nézték, ahogy az első munkagépek megérkeztek. De hozott még mást is a teherautó.

-         Ezt nézd, Anya! Ez óriási! – mutatott Olívia a nagy kék konténerre, amit a ház elé tettek éppen.

-         Ebbe kerül a sok kiszedett gyom és a felesleges föld, amire már nem lesz szükségünk – magyarázta Apa.

   

Beni kutya eközben hangosan ugatta a teherautót, jelezve neki, hogy ez már az ő területe. Nem lehet ide csak úgy bejönni!

Hamarosan megérkezett a markoló, és csendes lánctalpakon mászott be egészen a kert közepéig, hogy felássa a földet, és kiegyenlítse a talajt.

Anya és a lányok kimentek a kertbe, és amíg Beni kutya vidáman szaladgált, Anya és Apa átnézték a kertterveket. Egy hatalmas rajzot arról, hova kell tenni a fákat és bokrokat, virághagymákat és kavicsokat, hogy a végén szép, rendezett legyen az udvar.

-         Én is szeretnék kertet építeni! – mondta Olívia, és elővette a kicsi ásót és lapátot, amivel a homokozóban szoktak játszani.

-         Én locsolni szeretnék! – csatlakozott Nonó.

-         Mennyi segítő kezecske! – mondta Anya mosolyogva – Megmutatom, kinek mi lesz a feladata.

Apa kihozta a kis palántákat, majd Anya a helyére tette mindet. Olívia elültetette őket, Nonó lelapította a földet. Beni kutya pedig mindent alaposan megszaglászott, még az új növényeket is.

A nagy munkálatokat Apa a kertészekre bízta. A markoló elrendezte a földkupacokat, és a motoros talicskával a konténerbe vitték a kiszedett köveket, gazokat.

A legjobb mókának a kerti csap bizonyult. Olívia és Nonó vizet engedtek a kis vödrökbe, locsolókba, és alig akarták abbahagyni a játékot.

-          Mi nagyon szeretünk vizezni! – kiáltották egyszerre, de amikor a napocska már lement az égről, és az idő hűvösebb lett, Anya inkább behívta a házba a lányokat.

-          Hűha, Apa, ezt nézd meg! – döbbent le Anya a sáros kezek láttán – ne mozduljatok innen, mondta Olíviának.

-          A kertépítésben sokat segítettetek – dícsérte meg Apa a lányokat, de most abban is segítsetek, hogy ne koszoljuk össze a házat.

-          Mert akkor sokat kell Anyának takarítania – mondta bölcsen Nonó.

Anya finom, langyos vizet engedett a tusolóba, és minden kis piszkos kezet alaposan lezuhanyozott. Mert a szorgos munkával olykor igen nagy kosz jár, de a csodálatos kertben azóta is sok időt tölt együtt a család.

 

A mesének itt vége, de szeretnék még mutatni Nektek valamit!

„Einstein állítólag azt mondta, ha kipusztulnak a méhek, négy éven belül az emberiség is eltűnik a Földről. Hogy valóban ezt állította, vagy csak neki tulajdonítják ezt a drámai jóslatot, nem tudni, de egy biztos, az emberiség egyik legfontosabb haszonállata a veszélyeztetett fajok közé tartozik, és a virágok beporzása nélkül élelmiszereink nyolcvan (!) százaléka nem jöhetne létre.” – olvasható a wmn.hu oldalán, ahol arról is írnak, hogy bár nem tudni, pontosan mi a méhek eltűnésének oka, abban vélhetően szerepet játszik a „globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a kártevők elleni vegyszerek, a természetes élőhelyek eltűnése is. Először Észak-Amerikában figyelték meg az azóta kaptárelhagyásnak nevezett rejtélyes jelenséget, amikor is a méhek kirepülnek, de nem keresnek új lakhelyet, a kaptár kiürül, a távozó méhek elhullanak. Kollektív öngyilkosságuk oka ismeretlen.” 

Az oldal ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy „a méhállomány az utóbbi években világviszonylatban átlagosan 20 százalékkal csökkent. Pedig a növények 80 százaléka megporzást igényel. Nem bonyolult következtetés: ha nem állítjuk meg a folyamatot, éhínség várható és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése.

Mit tehetünk értünk mi?

„Ültessünk a kertünkbe különböző időpontokban virágzó növényeket, hogy legyen táplálékuk. A méhek különösen szeretik az akácot, a hársat, a szelídgesztenyét, a mézontófüvet, a bíborherét, a fűszer- és gyógynövényeket (levendula, zsálya, kakukkfű, bazsalikom). Biztosítsunk nekik ivóhelyet is, akár egy kis vízzel teli tálka formájában.”

Mutatok egy nagyon praktikus dolgot, hogy ne kelljen keresgélni a különböző virágok között, egyszerűen vegyetek egy méhcsalogató magkeveréket, tele színes virágokkal, és ültessétek olyan helyre, ahol nem zavar senkit a méhek zömmügése. Tegyél Te is a méhek megmentése érdekében, hogy ezzel tegyél az egész emberiségért!

Nézd, erről beszélek:

https://www.bakker-hu.com/products/meses-meh-meheket-vonzo-viragcsomag-organikusan-termesztett-viragmag?gclid=Cj0KCQjw4ImEBhDFARIsAGOTMj-XgX41dHuK6bXSdD5LHLSZmujh4Zq1X8B92BsjDcTAk3sVHM7f9aUaArdOEALw_wcB&variant=37818842513579

Ha nagyon érdekes dolgokat szeretnél olvasni a méhekről, kattints ide:

https://raketa.hu/minden-amit-a-mehekrol-tudni-akartunk-es-az-is-amit-nem

MEGJELENT A KÖVETKEZŐ 2 KÖNYV!

Olívia, Nonó és a segítő kezek I.

3 990 Ft


MEGJELENT A sorozat 2 ÚJ RÉSZE összesen 10 új mesével! A Segítő kezek I. és II. kötete megvásárolható külön-külön, de EGYÜTT KEDVEZMÉNYESEN IS a vásárlás fül alatt. Mese az ovikezdésről, a kerekesszékes bácsiról, egy fogyatékkal élő kislány barátáságáról, és mág sok más csodálatos történet.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!