Barion Pixel Gyermeknap
Programajánló HELYETT

Gyermeknap

A Gyereknap eredetileg Törökországból származik, és mára már a világ sok országában ünnepnappá nyilvánították. S hogy mi volt az oka annak, hogy Törökországban gyermeknapot vezettek be? Mustafa Kemal Atatürk, a későbbi Török Köztársaság alapítója, a térségben dúló függetlenségi háború idején április 23-át a nemzeti függetlenség napjának, és egyben gyermeknapnak nyilvánította. Az államférfi ezt a napot azért emelte ünneppé, hogy hangsúlyozza, a gyerekek az újdonsült török nemzet jövője.

Annak idején még Nemzetközi Gyermeknapnak hívták, és minden évben június 1-jén tartották. Ehhez hasonlítható az ENSZ által létrehozott Egyetemes Gyermeknap intézménye. 

Magyarországon 1931-ben volt az első megtartva, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták. 1950-re ez már lerövidült, és megszületett a mai napig ismert Gyereknap, melyet mindig május utolsó vasárnapján tartanak. 

A törököknél, és úgy általában a Gyereknapot megtartó országokban maradt az eredeti időpont –vagyis június elseje.

Az ENSZ közgyűlése még 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja már akkor is az volt, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, a megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelmekről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak – így alakult hát ki a magyar rendszerben minden év május utolsó vasárnapja. 

Két országban különösen nagy eseménynek számít a Gyermeknap. Japánban a gyermeknapot 1948 óta május 5-én tartják. Ez a nap nemzeti ünnep, és munkaszüneti nap is egyben. Ezen a napon a japán családok papírsárkányokat reptetnek. Oroszországban számos rendezvényt szerveznek a gyerekek számára június 1-jén, és nagy figyelmet szentelnek ennek az ünnepnek. Az utcákat és tereket hatalmas feliratokkal, plakátokkal díszítik, így hívják fel a figyelmet a gyereknapra és az aznapi rendezvényekre.

Itthon számos rendezvény, esemény közül választhatunk programot a mai napra, de a legfontosabb csak az, hogy együtt lehessen a család, és ma egy kicsit a szokásosnál is jobban a kicsikről szóljon a nap. A legtöbb, amit adhatunk neki, az a figyelmünk, az időnk, a szeretetünk.

Boldog gyermeknapot kívánok minden kicsi gyerkőcnek!

Források: gyerek-portal.hu; unipatika.hu; activebeauty.hu


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!