Barion Pixel Halászbástya - Tóth Árpád sétány
Programajánló

Halászbástya - Tóth Árpád sétány

Az egyik (ha nem a) legismertebb látványosság Budapesten a Halászbástya, Instagram fotók sokaságának színhelye, ahonnan páratlan a kilátás a fővárosra, és aminek környéke sok egyéb látnivalót rejt.

Ahogy az ország más részein, úgy itt sem kell jelenleg fizetni a parkolásért, és egyelőre olyan tömegre sem kell számítani, mint a vírushelyzet előtti időszakban.

A Halászbástya étterem fenti, nyitott része már üzemel, lenti, zárt részen azonban még nem lehet helyet foglalni.

Működik azonban a kis büfé, ahol kaphatsz fröccsöt műanyag pohárba, és frissen sül a kürtőskalács is.

A közeli Tóth Árpád sétányon – bár minden évszakban gyönyörű – tavasszal megcsodálhatjátok a vadcseresznye fák virágzását, amikor rózsaszínbe borul a sétány.

Kulturális:

A Halászbástya az 1800-as évek végén épült, a régi budai várfalak helyén, és a középkorban a halászok céhe védte a várfalnak ezt a szakaszát. A bástya alatt terült el az akkoriban Halászvárosnak nevezett városrész, ami nagyjából a mai Vízivárosnak felel meg. A halászok nem csak a halak árusításával foglalkoztak, hanem céhük vitézként védte a várfalat veszély idején.

A második világháború alatt sok helyen megsérült, és a helyreállítási munkálatokat nehezítette, hogy a tűzszerészeknek a terület minden négyzetcentiméterét át kellett vizsgálniuk. Később nagy vita övezte a Hilton hotel modern ablakainak látványa, amely sokak szerint stílusával nem illett a történelmi épület mögé.

A következő nagy felújítás az 1990-es években valósulhatott meg, amiről végül az I. kerületi önkormányzat döntött, és 2003-ra fejeződött be a munka, aminek eredményeként a mai csodálatos látványban lehet részünk. Tervezője Schulek Frigyes, aki egyébként még a mostaninál is grandiózusabb épületet tervezett, de a munkák költségvetése miatt végül nem minden valósulhatott meg.

A Halászbástya melletti híres Szent István szobor Strobl Alajos szobrászművész alkotása, és a mű 1903-ban készült el.

1987 óra része Budapest világörökségeinek helyszínei közé tartozik, mint a Várnegyed része.

/forrás: Wikipédia; szeretlekmagyarorszag.hu/

Szubjektív:

Bár budapesti vagyok, a Halászbástya környékén mindig egy kicsit külföldinek érzem magam. Annyira szép, annyira nagy, hogy szinte hihetetlen, hogy ez a szépség a mienk. Szeretem a környék utcáinak hangulatát, és egész Európában szeretem a történelem jelenlétét a puszta falakon, az utakon, bárhol, ahova nézünk.

 


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!