Barion Pixel Miről olvashattok a Segítő kezek 2. részében?
Érzékenyítő mesék a 2. részben

Miről olvashattok a Segítő kezek 2. részében?

Az Olívia, Nonó és a segít kezek I. kötet kapcsán már írtam róla, hogy a folytatásban vegyesen vannak a kedves, hétköznapi mesék, és az érzékenyítést célzó, elfogadó személetet közvetítő mesék, amik segítenek nekünk, szülőknek megismertetni és megértetni a gyerekekkel az átlagostól eltérő élethelyzeteket. Mindezt olyan értékrenddel, amelyben minden ember egyenlő és ugyanolyan fontos szerepet tölt be a világon.

Az első rész érzékenyítő történetei a Kerekesszékes bácsiról és egy különleges kislányról szólnak, mellettük azonban megtaláljátok az ovikezdés nehézségeit és szépségeit a Nonó óvodába megy című történetben, és szó lesz a kókuszgolyó készítésről, valamint a kertépítésről is.

A Segítő kezek II. részében még nagyobb hangsúlyt kap az elfogadás, a szeretet és egymás segítése. Ennek a résznek az írásakor derült ki a családunk számára, hogy szeretett apukám, az imádott, az egyetlen, gyógyíthatatlan beteg. Ez az élethelyzet, az állapot okozta érzelmek még inkább olyan irányba vitték a folytatást, amiben a hangsúly az empátián van. Ennek a résznek az írása közben nagyon sokat módosítottam a könyvön. A mesék összeválogatásán, a sorrendjén, azon, hogy végül mi maradjon a könyvben és mit vegyek ki belőle, ugyanis nagyon sok történet volt és van még bennem, amiknek szerettem volna helyet adni, de az élet a legnagyobb forgatókönyvíró.

Ebben a részben sem lesz szó semmilyen szexualitásról, a nemek szerepéről, lesz azonban történet arról, hogy Anya és Apa veszekednek. Igen, veszekednek. Mert minden családban van ilyen, de fontosnak tartom kommunikálni a gyerekek felé, hogy ez sosem az ő hibájuk, ők nem hibásak ebben, és egy történetben példát is mutatok nekik az ilyen helyzet feloldására, a helyes útra, ahol a szülők belátják, hogyha hibáznak, és ezt el is mondják a gyerekeknek. Szülőként (is) tudni kell bocsánatot kérni, kifejezni az érzéseinket, és a gyerekek is tudhatnak róla, hogy nem vagyunk tökéletesek. De nagyon igyekszünk, és ez a lényeg.

Lesz egy történet egy volt ovistársunkról, aki nem az anyukája pocakjából született. Igen, örökbefogadták, de ettől még az ő anyukája az igazi anyukája, és számukra ő a saját gyerekük, és ez a kapcsolat ugyanolyan erős és szeretettel teli, mintha ő is az anyukája pocakjában lett volna.

Egy Down-szindrómás kisfiú történetén keresztül megmutatom, hogy a nehézségek mellett milyen mókával és kacagással teli egy család élete akkor is, ha az egyik családtag nem ugyanolyan, mint a többiek.

Ebben a könyvben megyünk majd lovardába is, ahol sok-sok állattal találkozhattok, de a legfontosabb történet számomra az, amiben elmondom a gyerekeknek, hogy a Papa beteg. Nem fog meggyógyulni, mert vannak betegségek, amiket nem lehet meggyógyítani. Szülőként szeretnék megnyugtató magyarázatot adni az élet körforgására, születésre és elmúlásra, magamat is tanítva mindeközben arra, hogyan dolgozzuk fel azt, amiben a lelkem darabjaira hullik. Hogyan mondjam el szép szavakkal, biztonságot teremtve mindazt, ami maga az élet, úgy, hogy a szavaimmal mindenki lelkének adjak, és ne okozzak fájdalmat. Úgy írjak és beszéljek valamiről, amiben minden porcikámmal és minden pillanatomban benne vagyok, hogy a szeretet hassa át a sorokat, amikben örökké megőrzöm a Papát, aki remélem, hogy még minél tovább velünk marad.

Így áll össze az Olívia, Nonó és a segítő kezek két része. Bízom benne, hogy a mindennapi mesék könnyedsége mellett ezek a történetek simogatják majd a lelketek.


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!