Barion Pixel Spontán megálló a Citadellánál
Pünkösdi programajánló

Spontán megálló a Citadellánál

Amióta gyerekeim vannak, szinte minden programot előre tervezek, szervezek. Egy hétre elég hideg élelemmel és két váltás ruhával a csomagtartóban indulok el bárhova, és igyekszem minden lehetséges alvás-étkezés-nyűgösség variációra felkészülni, járgányt bekészíteni, sapkát/sálat kabátot élesíteni, szükség esetén nyári ruhára cserélni.

Ez az állandó készülés (befeszülés) felállás egyébként nagyon fárasztó, és szabadkoznék érte, de pontosan tudom, milyen sokan osztozunk a gyerekek születése után beálló állandó készenléti feszkóban, ezért nem szabadkozom. Próbáltam ezt elengedni – évekig – nem igazán ment, de az évek, vagyis az idő – ahogy mondani szokás – úgy látom erre is megoldás.

Így röpke öt évvel az első gyermekem születése után végre sikerült egy spontán kirándulást tennem a lányokkal, ugyanis éppen Budán volt dolgunk, amikor hazafelé Olívia nagyon szeretett volna megállni a Citadellánál. Osztottam, szoroztam és arra jutottam, hogy végülis miért ne tennénk, és nagyon jó döntés volt, imádták. (Ja, aznap a Mekiben ebédeltünk, mert mind tudjuk, egyszerre mindent nem lehet. Vagy hazaérünk, és főzök, vagy nem. De mindenkit megnyugtatok, nem ez az alap étkezésünk, de alkalmanként miért ne..)

Mostanában én sem jártam erre, de ez a gyönyörű kilátás mindig lenyűgöz.. Budapest csodálatos fekvésű város., bár kicsit vacogva élveztem a sajnos a kilátást, mert elfelejtettem magamnak kabátot betenni – viszont a gyerekeknek legalább volt kettő is. Fejenként.

Kulturális:

A citadella (olasz szó) jelentése fellegvár, vagyis a város magas pontjára épült erődítmény,a minek a szerepe a város megvédése.

A Gellért-hegy tetején lévőnek azonban pont fordított történelmi háttere van, ugyanis a 48-as szabadságharc leverése után, 1954-ben építtette Haynau Habsburg uralkodó, akinek nevéhez a szabadságharc utáni megtorlás fűződik, és az építmény célja éppen a pesti lakosság megfélemlítése volt. Erről tanúskodtak a városra néző ágyúállások is, amiket azonban most nem láttunk itt.

1987 óta a Világörökség része.

Itt találjuk még Budapest egyik jelképét, a Szabadságszobrot, amely egy felemelt kezében pálmaágat tartó nőalak, és Kisfaludy Strobl Zsigmond munkája 1947-ből. (Eredetileg Felszabadulási emlékmű. a német hadsereget Budapestről kivezénylő szovjet hadsereg emlékére állították, de a szocialista rendszer bukása után a szoboregyüttest átalakították: kikerültek belőle a szovjet utalások – például az előterében álló, géppisztolyt tartó szovjet katona szobrát eltávolították.

Érdekesség:

A szobor kicsinyített mását az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan magával vitte a világűrbe 1980-ban.

/forrás: wikipedia/

A következő két nap a Pünkösdi hosszú hétvége, ezért röviden leírom, miről is szól ez az ünnep:

a Húsvétot követő ötvenedik nap Pünkösd, ami mozgó ünnep. Neve a görög pentekosztész szóból ered, ami ötvenediket jelent. Eredetileg zsidó ünnep volt, korábban a befejezett aratást, később a Sínai-hegyi törvényhozást ünnepelték vele (ekkor kapta Mózes Istentől  a törvényeket a kőtáblákon).

A keresztény egyházi ünnep története szerint Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Ekkor Péter prédikálni kezdett, beszédére sokan figyeltek, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja is.

Kellemes hétvégét, jó pihenést kívánok az ünnepnapokra!


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!