Barion Pixel Szent Jakab Sétány - Dabas
Programajánló

Szent Jakab Sétány - Dabas

Minden évszakban kellemes, kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető kiránduló hely a dabasi Szent Jakab sétány, ahol cölöpökre épített tanösvényen sétálhatunk végig, amiket kisebb hidak kötnek össze.

 

A tanösvények mindig izgalmas programok a gyerekeknek: a víz közelsége, a hidak, a természet sok apró csodát rejtenek.

A tanösvénynél könnyen lehet parkolni, de vigyázat, van ott egy játszótér! Így a kirándulás megkezdése előtt a játszótérre vágyó kisebbekkel érdemes gyors iramban megindulni az úton, és a végére hagyni ezt a programot.

A terület bejárása kényelmesen – bogarászással, nézelődéssel együtt – kétórás program, de természetesen ennél több-vagy kevesebb idő is eltölthető itt. Mi 3 és 5 éves csapatunkkal ennyi idő alatt jártuk végig, majd a végén további egy órát időztünk a játszótéren. Maga az ösvény kb 1,5-2 km hosszú.

Az ösvények között van egy faszerkezetű, kétszintes kilátó - a gyerekek is fel tudnak rá mászni - ahonnan szép kilátás nyílik a területre.

Itt található még a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozása, valamint egy kisebb zsilip, amin hangos zúgással csobog a víz. Még egy marhacsordát is láthattunk itt vonulni, amit három fekete terelő kutya kísért határozott ugatással. A lányokat nem volt könnyű meggyőzni, hogy ne menjünk utánuk.

A hely abszolút kutyabarát, a kedvenceknek is tökéletes túra terep. Érdekessége még az Újszülöttek Ligete nevű része, ahova 2001 óta a falu újszülötteinek ültetnek egy-egy fát, hogy itt eresszenek gyökeret.

Számunkra azért is volt kedves ez a hely, mert az otthonunk, a mogyoródi Szentjakab Park is az úton lévők védőszentjének nevét viseli.

Kulturális:

A spanyolországi zarándokútról, az El Caminóról sok helyen olvashatunk, annak végállomása Santiago de Compostela és a Szent Jakab Katedrális (itt őrzik Szent Jakab sírját is). Ennek a híres zarándokútnak a mintájára alakult meg hazánkban a Magyar Zarándokút, amelynek a Szent Jakab sétány is a része. A sétány elején látható egy Szent Jakab szobor is, amit Santiago de Compostelában készült és a helyi érsek szentelte fel. A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út, a barátság, a békesség, a szeretet, az elmélyülés és a megnyugvás útja.

/Forrás: csodahelyek.hu és csodalatosmagyarorszag.hu/

Hasznos:

Ezt írd be a GPS-be: 2371 Dabas, Láp utca

Belépő nincs, a parkolás díjtalan.

Étel-ital vásárlási lehetőség nincs, ezekkel a hátizsákban készüljetek

Szubjektív:

Mielőtt a férjemmel megismerkedtünk, mindketten nagyon sokat utaztunk. A világ minden tájának számos országát bejártuk külön, majd útjaink keresztezték egymást, és együtt folytattuk világjárásunkat. A két utazó végül azon a helyen alapított közös otthont, ami az utazók védőszentjéről kapta nevét. Kapcsolatunk évfordulóját pedig július 25. napjára datáljuk, ami nem más, mint Jakab napja. Lehet mindez véletlenül?


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!