Barion Pixel Vác - belváros
Programajánló

Vác - belváros

Vácon legtöbbször biciklivel jártunk eddig, mert kiváló bringás útvonal rejtőzik a Göd és Vác közti szakaszon, így nyaranta szeretünk erre tekerni. Néha megállunk a híres rétesezőnél is félúton, bár én amúgy nem vagyok az a réteses típus.

Ezen az útvonalon van a Váci ártéri tanösvény - ami majd külön bejegyzést érdemel a bicós kirándulással egybekötve – bár szegény elég ramaty állapotban volt, amikor tavaly itt jártunk (konkrétan le volt szakadva a cölöpökön álló pallósor számtalan helyen, és kisgyerekkel nem is lehetett így végigjárni. Remélem ezt azóta már javították, mert egyébként gyönyörű hely, még akkor is ha nyáron itt megeszik az embert a szúnyogok. Kettő perc alatt.)

Vác éppolyan ékszerdoboz, mint Szentendre, amit szintén nagyon szeretünk, a macskaköves kis belvárosával és a főtérrel. Számomra itt járni olyan érzés, mintha egy kis külföldi kirándulásra érkeztünk volna.


A húsvéti időszak után még kint voltak a tarka-barka tojásdíszek a tér kis fáin, igazi színes kavalkádot adva a szemnek.

Jelenleg, a járványidőszakban kötelező itt is a maszk viselése, erre tábla is figyelmezteti a látogatókat.

A téren álló faszerkezetű pavilon, hőlégballonos táblával és kosárral nagyon tetszett a lányoknak, mialatt ők itt játszottak, mi nyugodtan ihattunk egy kávét – a padon ülve.

Lesétálva a Duna part felé van egy sorban állós kis büfé, ahol hambucit, lángost, és hekket is lehet venni, de ha nem akarsz sokáig várakozni, akkor ne a hekket válaszd – arra ugyanis mindenki legalább 15-25 percet várt körülöttünk. (Én is, de finom volt.)

A parton több játszótér is van, nyáron rettenetesen meleg van ott, ülő alkalmatosság nem sok, ezért inkább tavasszal ajánlom.

Kulturális:

A Főtér már a középkorban is egyházi-, gazdasági- és kulturális központ volt. A teret körülölelő házak nagy része alápincézett középkori alapokra épült, mai formájukat a XVIII. század építő püspökeinek munkája révén nyerték el, s váltak kiemelkedő műemléki épület együttessé.

A Főtér mai elnevezése Március 15. tér, de az évek alatt neve már többször változott. Vác katolikus püspöki székhely, egyházi műemlékekben igen gazdag, méltán nevezik a kultúra városának is.

Vácon található az ország egyetlen diadalíve, amit még 1764-ben épült Mária Terézia tiszteletére, amikor hajó érkezett ide a Dunán. Két hét alatt készült el, és esténként díszkivilágításban pompázik. (Egyes források szerint valójában 5 hónap volt az a két hét, mindenesetre Mária Terézia a gyors építkezés hallatán olyan bizalmatlanná vált, hogy inkább gyalog elsétált mellette, mintsem átguruljon alatta járművel. Aztán 5 nappal később, amikor már hazafelé ment, örömmel látta, hogy még áll az építmény, és át is ment alatta.)

Kiemelném még a Nagyboldogasszony székesegyházat, ami Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa, klasszicista stílusban épült, és a harmadik legnagyobb látogatható székesegyházunk az esztergomi és az egri után.

/forrás: turizmusvac.hu; orszagjaro.net/

Minden év júliusában kerül megrendezésre a Váci Világi Vigalom, amikor péntektől vasárnapig buli van a Duna parton. Szokott lenni mindenféle vidámparki kitelepülés, popcorn, hotdog, céllövölde, szóval igazi majális hangulat. Mint minden ilyen bulikánál, a belépés ingyenes ugyan, de ha bármire fel akar ülni a gyermek, márpedig fel akar, annak már húzós ára van körönként.

Hasznos:

Ezt írd be a GPS-be: 2600 Vác, Március 15. tér, majd érdemes a Duna parton parkolni, ahonnan könnyedén felsétálhatsz a Főtérre.

Szubjektív:

Ha épp nincs covid időszak, akkor hétvégenként a váci éttermek igen zsúfoltak szoktak lenni ebédidő környékén, ezt érdemes a programtervezéskor figyelembe venni.

De mindent összevetve, Vác tényleg olyan gyönyörű hely, hogy bármennyiszer járunk itt, nem tudom megunni. Minden alkalommal újra és újra lenyűgöz a hangulata, ezért szívből ajánlom mindenkinek.

 


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!