Barion Pixel A sünik és a téli álom
Készülnek a sünik aludni!

A sünik és a téli álom

Borús őszi reggelre ébredt a család.

Olívia és Nonó a kanapéról nézték a reggeli mesét, amíg Anya teát készített Olíviának, Nonónak pedig odaadta a cumisüvegét. Apa felhúzta a redőnyöket, ám napsütésnek nyomát sem látta. Kiengedte Beni kutyát a kertbe, majd gyorsan visszazárta a teraszajtót.

-          Nézzetek csak ki lányok! – mutatott Anya a nagy ablak felé.
-          Lehullottak a levelek! – kiáltotta Olívia.

Éjjel olyan hideg szél fújt, hogy a fák ledobták leveleiket. Így készülnek a télre, de a lehullott levelek még nagyon hasznosak lehetnek.

-          Ha megreggeliztetek, kimegyünk a kertbe gereblyézni! – mondta Anya.
-          Enyém a rózsaszín gereblye! – szögezte le Nonó, mert az a kedvenc színe.
-          Jó, az úgyis el van törve – felelte Olívia durcásan, és nagyot kortyolt a meleg teából.

Anya, Apa, Olívia és Nonó kimentek a kertbe, Beni kutya pedig vidáman szaladt körbe a sárga, zöld és piros falevelek között. A lányok is szaladtak utána, mert nagyon szerettek Beni kutyával játszani.

Apa elővette a nagy gereblyét, a lombseprűt, és kihozta a rózsaszín és sárga játékgereblyéket is. Olívia és Nonó munkához láttak. Gereblyéztek balról jobbra, jobbról balra, ahogy csak érték a faleveleket.

-          Állj, állj lányok, így nem lesz jó! – szólt rájuk Anya. Nem össze-vissza kell gereblyézni, hanem kupacba!

-          Csináljunk egy nagy kupacot és ugorjunk bele! –lelkendezett Olívia, és az ötlet Nonónak is tetszett.

Ez a kupac még fontos lesz a télen. Anya gyűjtött gallyakat, és Apa egy kis kuckót kezdett építeni belőle a kert sarkában.

Ez lesz itt a süngarázs! – magyarázta Apa. Téli lakhelyet építünk a süniknek, akik nyáron a kertünkbe látogattak.

-          A sünik téli álmot alszanak. – folytatta Anya.

-          Egész télen alszanak? – csodálkozott Olívia.

-          Legalábbis, ha nem ébresztik fel őket! – felelte Apa.

Amikor beköszöntenek a hűvös őszi napok, a sünik elkezdik téli lakhelyüket keresni. De mielőtt elvonulnak téli álmot aludni, szépen ki kell kerekedniük. Annyi ennivalót esznek ilyenkor, amennyit csak tudnak.

Olívia és Nonó kimentek a ház elé gallyakat gyűjteni, és egyesével adogatták őket Apának.

-          Én hoztam a legtöbbet! – mutatta büszkén Olívia.

-          Én is legtöbbet hoztam! – sértődött meg Nonó, mert attól még, hogy ő a kisebb, ő is nagyon ügyesen gyűjtötte a kicsi ágakat.

A süngarázs egy szép nagy kupac lett végül, alján kicsi lyukkal, ahol a sünik be tudnak majd bújni. Anya és a lányok sok-sok falevelet szórtak a tetejére, hogy minél jobban tartsa a meleget a kis házikó.

-          Ha szeretnétek segíteni a sünöknek tele rakni a pocakjukat, tegyünk nekik egy tálba Beni kutya eledeléből! – mondta Anya.

-          A sünök szeretik a kutyahamit? – kérdezte Olívia.

-          Bizony! Nagyon szeretik, de tejet sosem szabad adni nekik, mert attól megbetegszenek. – magyarázta Anya.

Apa kihozott egy pici, lapos tányért, amit Olívia és Nonó letettek a ház mellé. A kutyaeledelt Nonó tette bele, Olívia pedig kidobta a zacskóját a kukába, mert ő már felérte a tetejét.

Amikor a sünök téli otthona készen lett, Anya, Apa, Olívia és Nonó bementek a házba. Alaposan kezet mostak és Anya készített egy újabb kancsó teát. A lányok hosszasan figyelték a teraszajtóból, hátha megjelenik egy sün a kertben, de hamar elunták a várakozást, mert a sünik csak éjjel szoktak előjönni.

Másnap reggel azonban, a kis lapos tányért üresen találták. Egy süncsalád már biztosan jól lakott a télre.

Te is láttál már igazi süniket?

A mesének ugyan vége, de olvasd el ezeket az érdekekességeket a sünikről! Ha a Te szavaiddal mondod majd el a gyerkőcödnek, biztosan meg fogja jegyezni és ma is tanítottál valami újat :)

Minden mese végén fogok Nektek, felnőtteknek is írni egy kis információt a meséhez kapcsolódóan. Tudom, hogy sokan milyen elfoglaltak és fáradtak vagyok, én pontosan így érzem magam nap, mint nap. Ezért néha hasznos lehet készen kapni egy csomagot, amit továbbadhatsz és amivel együtt építjük a kicsik ismereteit. Már mutatom is:

Amikor már nagyon hűvös az idő, a sünik készülődni kezdenek a téli álomra. Erre azért van szükség, mert a fagyos téli napokon nem találnának elegendő élelmet.

A téli álom azt jelenti, hogy a sünik hibernálják magukat. Amikor elérik a megfelelő testsúlyt, amivel átvészelik a telet, fészket építenek és elvonulnak aludni. Az elalvás lassan, fokozatosan történik, a szívverésük lelassul, mígnem mély álomba merülnek. A tavaszi ébredés ennek pont a fordítottja: a sünik felébresztik magukat és előbújnak a fészekből.

Ahhoz, hogy egy süni túlélje a telet, és fel is tudjon ébredni, az elalváskor legalább kb. 700 gramm tömegűnek kell lennie. Az október-november az az időszak, amikor a téli álomra elvonulnak a sünik, ilyenkor nagyon sokat esznek, mert a téli álom alatt is szükségük van energiára – az ébredésnél pedig különösen sokra.

Ha kertes házban laksz, és vannak sünök is a környéken, az őszi kerti munka közben figyelj arra, hogy az avart ne bolygasd fel, mert benne lehetnek a sünfészkek.

Ha segíteni szeretnél a süniknek meghízni a téli álomhoz, tegyél ki alacsony tálban magas hústartalmú száraz kutya-vagy macskaeledelt, azt nagyon szeretik!

Ne feledd, a sünik laktózérzékenyek, ezért tilos tejet vagy tejterméket adni nekik.

Amit még fontos tudni, hogy a süni védett állat, nem szabad befogni és háziállatként tartani, neki a szabadban a helye!

 De ha sérült, vagy bébi sünt találnál, akkor vidd el állatorvoshoz, vagy keresd a Sünbarát Alapítványt!


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!