Barion Pixel Legyen kevesebb szemét!
local_post_office
Iratkozz fel hírlevelünkre, és töltsd le ingyenes színezőinket, játékainkat!
A műanyagmentes hónap jegyében

Legyen kevesebb szemét!

Olvasd el a webes mesét itt, és ha tetszik a stílusa, rendeld meg az Olívia, Nonó és Beni kutya mesekönyvet 15 % szerzői kedvezménnyel, dedikálva! Vásárolj 2 könyvet egyszerre, és 30 %-t spórolhatsz az árából, katt ide:

https://olivianono.hu/webshop/termekek

Egy szép nyári napon Anya elvitte Olívát és Nonót a közeli fagyizóba. A nagy melegben jól esett a hűsítő finomság, amihez Olívia édes tölcsért kért, Nonó pedig tejszínhabot.

A kis fagylaltozó a patak partján állt, és a lányok nagyon szerették a hídról nézni, ahogy a mély árokban sebesen folyik víz.

-          Anya, elhoztad a kupakos zsákot? – kérdezte Olívia, amikor meglátta a nagy, rácsos kupakgyűjtőt, ahova rendszeresen bedobták az otthon összegyűjtött kupakokat.

-          Igen Kicsim, bekészítettem– felelte Anya, és egy nagy vászontáskára mutatott.

-          Én is szeretném bedobálni őket! – mondta Nonó lelkesen, mert tetszett neki, ahogy a színes kupakok koppanó hanggal landolnak.

A kupakokat a gyűjtőkből olyan gyárak vásárolják meg, akik később újra fel tudják őket használni, így nem lesz belőlük szemét. De sok műanyag sajnos nem kerül újrahasznosításra, és már nagyon sok szemét van a világon, ami nem jó a Földünknek, így az embereknek és az állatoknak sem.

A család hazafelé megállt a sarki zöldségesnél is, ahol friss gyümölcsök és zöldségek várták a vásárlókat.

-          Hozzátok a pici vászonzsákokat – kérte Anya a lányokat – én pedig hozom a nagy táskát a dinnyének – tette hozzá, ugyanis a vásárláshoz mindig volt Anyánál nagy és erős táska, amit picire össze tudott hajtogatni.

-          Így nem kell nejlonzacskókat kérni, igaz? – kérdezte Olívia.

-          Mert az rossz! – mondta határozottan Nonó.

Olívia és Nonó már jól tudták, hogy a műanyag zacskók nem jók a környezetnek. Nem bomlanak le, és ha bekerülnek a folyóvizekbe vagy a tengerekbe, akkor megbetegíthetik az állatokat. Akár úgy, hogy azok megeszik a szemetet, de bele is gabalyodhatnak, és súlyosan megsérülhetnek tőle.

Miután Olívia, Nonó és Anya hazaértek, Anya mindent kipakolt a konyhapultra.

-          Segítetenétek nekem rendet rakni? – kérdezte Anya a lányokat.

-          Persze! – felelték örömmel, és Olívia nekilátott, hogy összekészítse a papírszemetet, aminek egy külön dobozban volt a helye.

-          Integessünk holnap a kukásoknak! – mondta Nonó, ugyanis a szelektív hulladékot mindig reggel viszik el, amikor a család még csak készülődik az oviba.

Anya kitette az üvegeket is a pultra, mert Apa mindig elviszi őket visszaváltani, hogy később újra felhasználhatóak legyenek.

De vannak olyan boltok is, ahol nincsenek becsomagolva a dolgok. Mindenki viszi a saját üvegeit és tárolóit, hogy azokban vigye haza, amit vásárolt. Így nem kell felesleges szemetet termelni a csomagolással.

Anya és Apa mindig ügyelnek rá, hogy vigyázzanak a környezetükre, Olívia és Nonó pedig sokat tanulnak erről az oviban is.

Nonó például mindig elzárja a csapot, amíg kézmosásnál szappanozza a kezeit, míg Olívia segít Apának a levágott füvet és faleveleket a kert végébe hordani.

Évente egyszer a család közösen megy szemétgyűjtésre a szomszédokkal, hogy megtisztítsák a közeli erdőt. Ilyenkor megállapítják, hogy bárcsak mindenki odafigyelne, hogy kevesebb szemét legyen a Földön! Figyelj oda Te is, hogy még sokáig ilyen szép lehessen a hely, ahol élünk!

. . .

Nézzétek meg a #műanyagmentesjúlius jegyében készült kis videónkat is, és olvassátok el az ehhez kapcsolódó bejegyzést a blogon!

https://olivianono.hu/blog/apro-lepesek-a-foldunkert

 

Duplázd meg a kedvezményed

Olívia, Nonó és Beni kutya - A KÖNYV

5 490 Ft

4 666 Ft

15%

Szerzői kedvezmény és dedikálási lehetőség a honlapon! Kérd a mesekönyvet személyre szóló üzenettel, névre szólóan dedikálva, egyenesen a szerzőtől. Rendeld meg itt a családunkról szóló mesekönyvet, minden oldalon hatalmas rajzzal, ami lányoknak és fiúknak egyaránt izgalmas történeteket foglal magába! Minden sora a családom iránt érzett végtelen szeretetettel és lelkesedéssel íródott.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!